(Luni - Vineri)
București, România
Serviciul de:
Tratamentul endodontic presupune un procedeu de obturație de canal şi este considerat o procedură conservativă, deoarece vizează tratarea unei infecții dentare sau a unei carii dentare profunde, păstrând totodată cât mai mult din integritatea dintelui natural.
Tratamentul endodontic este cunoscut și ca „tratamentul de canal” sau „scoaterea nervului” şi este una dintre cele mai frecvente proceduri medicale dentare, care tratează „interiorul dintelui” (camera pulpară, sistemul de canale și nervii). Această procedură este folosită pentru eliminarea infecțiilor dentare și protejarea dinţilor de infecții viitoare și un nou retratament.
Tratamentul clasic pentru obturația de canal în care medicul realizează procedura cu ochiul liber are o rată de reușită de 50-60%, în timp ce utilizarea microscopului endodontic asigură o rată de succes de peste 90%, eliminând numeroase riscuri atât în etapa non-chirurgicală, cât și în cea chirurgicală.
Tratamentul endodontic are o serie de beneficii, printre care:
⦁ Diagnostic precis;
⦁ Tratarea corectă și completă a canalelor;
⦁ Control asupra infecției;
⦁ Eficientizarea timpului de tratament și a investiției financiare.
Bacteriile care pătrund prin fisurile dintelui distrug treptat pulpa dentară, favorizează apariția infecției, provoacă destabilizarea dintelui în os, și în final, se poate ajunge chiar la pierderea dintelui.
Cauzele apariției infecțiilor pulpei dentare și a nervilor sunt multiple, dar cele mai frecvente sunt: cariile profunde sau de mari dimensiuni, traumatismele la nivelul dinţilor, afecţiunile parodontale etc.
Riscul cel mai mare în cazul cariilor netratate este acela că inflamația sau necroza pulpei unui dinte se poate extinde și la dinții vecini.
Care sunt paşii tratamentului endodontic?
⦁ Eliminarea completă a infecției din canal;
⦁ Curățarea și decontaminarea zonei asupra căreia s-a intervenit;
⦁ Adăugarea unei protecții pentru dintele afectat constând într-o coroană dentară Emax sau din Zirconiu.
La finalul intervenției, durerea va dispărea, pentru că țesutul nervos al dintelui tratat a fost scos și infecția eliminată. De asemenea, dintele va fi întărit cu ajutorul unei lucrări protetice, care va prelua forțele masticatorii și funcția naturală a acestuia.
Care sunt semnele unei infecţii pulpare?
⦁ Sensibilitate atunci când mușcați sau mestecați ori la temperaturi ridicate și scăzute;
⦁ Apariția unei umflături în dreptul dintelui;
⦁ Decolorarea dintelui sau înnegrirea acestuia;
⦁ Durere (spontană, pulsatilă, surdă) care se extinde sau nu la zonele învecinate maxilarului;
⦁ Reapariția durerii la un dinte tratat în trecut.
Este tratamentul endodontic (obturaţia de canal) dureros?
De regulă, pacientul nu simte niciun fel de disconfort sau durere în timpul realizării tratamentului de canal, deoarece medicul utilizează un anestezic local pentru a asigura confortul pacientului în cabinet. Cu toate acestea, în funcție de materialul biologic, există cazuri în care pacienții resimt o anumită sensibilitate local post-intervenție, care poate fi ținută sub control cu o medicație recomandată de către medicul coordonator.
Prevenţia infecției pulpei dentare
⦁ O igienă orală zilnică la domiciliu realizată corect, cu periaj dentar de două ori pe zi, utilizarea aței dentare la fiecare periaj;
⦁ Periajul de seară este extrem de important și trebuie executat în fiecare seară;
⦁ Înlocuirea periuței dentare la cel mult 3 luni de la prima utilizare;
⦁ Urmarea ședințelor de profilaxie dentară profesională o dată la 6 luni;
⦁ Programarea controalelor de prevenție la medicul dentist de 2 ori pe an;
⦁ Renunțarea la obiceiuri vicioase și la o alimentație bogată în acizi și zaharuri;